Zastanawiasz się jakie jedzenie na Halloween? Czy planujesz organizację strasznego przyjęcia dla swoich bliskich i znajomych? Nic tak nie dodaje atmosfery do Halloween jak przerażające, ale zarazem pyszne jedzenie, które zachwyci Twoich gości! W tym wpisie podzielimy się z Tobą 6 niezwykłymi pomysłami na przekąski na Halloween, które są tak smaczne, jak wyglądają!
Odkryj, jak łatwo jest przygotować jedzenie na Halloween i zaskocz swoich gości smakowitymi i strasznymi przysmakami na Halloween! Gotowy na straszne smakołyki? Zacznijmy więc przygodę kulinarną pełną dreszczyku emocji i niezapomnianych smaków!
Przekąski na Halloween – parówki mumie
Do przygotowania tego „strasznego” jedzenie na Halloween będzie Ci potrzebne:
- ciasto francuskie
- parówki
- do dekoracji: majonez, ketchup
Owiń parówki w ciasto francuskie, tworząc mumie gotowe do pieczenia. Nie owijaj parówek zbyt ciasno, zostaw odstęp, tak aby było widać parówki pod ciastem. Na jednym końcu parówki zostaw miejsce na oczy mumii. Zapiekaj 10-15 minut w temperaturze 190°C.
Dekorowanie: do wykonania oczu będzie potrzebny majonez i ketchup. Za pomocą strzykawki wyciśnij majonez. Za pomocą drugiej (mniejszej) strzykawki, napełnionej ketchupem, wyciśnij mała kropkę ketchupu na majonez.
Przekąski na Halloween – hot dogi z palcami
Aby przygotować to danie potrzebne Ci będzie:
- bułki na hot dogi
- parówki
- ketchup
Tak naprawdę to danie to zwykłe hot dogi ale parówki na jednym końcu mają wycięcia, które przypominają paznokcie. Całość tworzy wrażenie ludzkiego palca. Danie to można przygotować w mikrofalówce. Przed podaniem polej obwicie ketchupem.
Jajka z pająkiem – przekąski na Halloween
Chcesz naprawdę przestraszyć swoich gości podczas imprezy Halloween. Zaserwuj im jajka z pająkiem. Odpowiednio podane jedzenie może naprawdę wystraszyć.
Do przygotowania tej przekąski na Halloween będzie Ci potrzebne:
- jajka ugotowane na twardo
- czarne oliwki
- majonez, musztarda
- pieprz, sól
Wykonanie jajek z pająkami jest niezwykle proste. Ugotowane jajka przekrój na pół. Następnie wyjmij żółtko i zmieszaj je z majonezem i musztardą tworząc kremowy farsz. Napełnij połówki jajek przygotowanym farszem. Jajka udekoruj oliwkami tak aby wyglądały jak pająki. Przekrój oliwkę na pół. Połowa oliwki tworzy korpus pająka. Drugą połówkę pokrój na cienkie paski. Z nich zrobisz nogi pająka. Podaj faszerowane jajka udekorowane czarnymi oliwkami w kształcie pająków np. na czarnym półmisku.
Jedzenie na Halloween – papryka faszerowana
Do przygotowania tego dania użyj papryki czerwonej aby wzmocnić straszny efekt ja ma wywrzeć na Twoich gościach. My podajemy przepis, ale wiemy, każdy ma własny przepis na farsz do papryki. Najważniejsze w tym daniu to wycięcie otworów na oczy i usta w paprykach. Dodatkowym, dobrym efektem jestem to aby farsz wyciekał z wyciętych otworów. Całość możesz podać na półmisku obok dyń ozdobnych, latarenek.
Składniki na paprykę faszerowaną na Halloween
- Papryki (najlepiej czerwone lub pomarańczowe)
- mięso mielone (kurczak, indyk lub wołowina)
- cebula
- czosnek
- ryż lub kasza
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
- sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
- ser żółty starty
Papryka faszerowana na Halloween- jak zrobić?
- Przygotowanie papryk. Umyj papryki i odetnij górną część papryk, a następnie usuń nasiona i błony. Jeśli chcesz, możesz wyciąć małe twarze na paprykach, aby wyglądały jak dynie na Halloween.
- Przygotowanie farszu.
- na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
- dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie całkowicie ugotowane.
- dodaj ugotowany ryż lub kaszę oraz sos pomidorowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
- Napełnienie papryk farszem. Napełnij każdą paprykę mieszanką mięsa, ryżu i sosu pomidorowego. Posyp każdą paprykę startym żółtym serem.
- Pieczenie. Umieść faszerowane papryki w naczyniu do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż papryki będą miękkie, a ser roztopiony i zarumieniony.
Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałata, chleb czosnkowy lub inne przekąski na Halloween.
Zachęcamy do eksperymentowania z przepisem, dodając swoje ulubione składniki i dekoracje! Smacznego i strasznego Halloween!
Papryka z makaronem
Papryka z wyciętymi twarzami oraz wypełniona makaronem spaghetti podana na półmisku z sosem pomidorowym doda grozy na Twoim stole. Paprykę możesz podać bez wypełnienia, jako rodzaj ciekawej dekoracji. Możesz również wypełnić paprykę sałatką i przyozdobić makaronem spaghetti.
Placek wiśniowy
Na deser polecamy placek wiśniowy. Podstawą tego dania są wiśnie i ciasto kruche. Na dno formy do pieczenia wyłóż wiśnie. Wiśnie przykryj kruchym ciastem. Piecz placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut lub do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu wykrój oczy i buzie.
Inną wersją placka z wiśniami jest placek zrobiony z ciasta francuskiego. Paski ciasta francuskiego tak ułóż by całość przypominała głowę mumii.
Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Ciebie do przygotowania ciekawych, oryginalnych przekąsek na Halloween. Chcieliśmy pokazać, że jedzenie na Halloween nie musi być wcale trudne do wykonania, a efekt możesz być naprawdę oszałamiający.
Na sam koniec chcemy przypomnieć Ci o chyba najprostszym daniu na Halloween. Frytki w krwistym keczupie. Ta przekąska na Halloween przypadnie na pewno wszystkim do gustu niezależnie od wieku.