Curry z dynią to pyszne, kolorowe i odżywcze danie, które łączy w sobie smaki tradycyjnej kuchni azjatyckiej z polską jesienią w pełnej krasie. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i dodanie trochę egzotyki do codziennego jadłospisu. Zrób curry z dynią w domu jako ciekawą propozycję obiadową.
Do przygotowania curry z dynią będzie ci potrzebny:
Składniki na curry z dynią
- 1 średnia dynia (ok. 800g – 1kg), pokrojona w kostkę
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2-3 cm), starty
- 200g tofu, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty curry (zielonej lub czerwonej)
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: kolendra, posiekana (do posypania)
Przygotowanie curry z dynią:
- Na dużej patelni lub w głębokim garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
- Dodaj pastę curry i kurkumę, mieszaj, aby wszystkie składniki były dobrze połączone.
- Dodaj pokrojoną dynię, mleko kokosowe i tofu. Mieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż dynia i tofu będą miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli używasz, posyp kolendrą tuż przed podaniem.
Curry z dynią i tofu świetnie smakuje z ryżem, chlebem naan czy quinoa. To danie nie tylko rozgrzeje w chłodne dni, ale też dostarczy mnóstwo wartości odżywczych. Smacznego!